|Inboedel of opstal: hoe kom je er zelf achter?

Inboedel of opstal: hoe kom je er zelf achter?

Weet jij welke elementen onder de inboedelverzekering vallen? Op welk moment wordt schade gedekt door de opstalverzekering? Het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering is lang niet altijd even duidelijk. Dit maakt dat het erg belangrijk is, om vooraf goed naar de verschillen tussen beide verzekeringen en hun dekking te kijken. Je wilt er immers alles aan doen om te voorkomen, dat je hoge kosten voor het herstel van schade zelf moet bekostigen. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillen tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Een opstalverzekering wordt ook wel een woonverzekering genoemd.

Verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering

In principe vallen alle losse elementen in huis onder de inboedelverzekering. Denk aan de televisie in de woonkamer, de stoelen in de eetkamer, je computer in de werkkamer, enzovoorts. Zodra deze voorwerpen beschadigd raken of gestolen worden, zullen de kosten voor het herstel hiervan vergoed worden vanuit je inboedelverzekering.

Al het andere, de vaste elementen in huis, vallen onder de opstalverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de muren, die als gevolg van een lekkage beschadigd kunnen raken. Ook het dak en de dakbedekking vallen onder de opstalverzekering.

Twijfelgevallen bij een inboedel- en opstalverzekering

Er zijn echter ook een aantal twijfelgevallen, waarvan niet altijd duidelijk is of de schade onder de inboedel- of opstalverzekering valt. Denk bijvoorbeeld aan een vloer van laminaat, of een zonwering. Dergelijke elementen kunnen losgehaald worden en meegenomen worden naar een volgende woning. Dit zou betekenen dat deze elementen onder de inboedelverzekering vallen. Sommige verzekeraars rekenen ze echter onder de opstalverzekering.

Voor senioren is het raadzaam om goed op de dekking van bijvoorbeeld een traplift te letten. De kosten van een traplift zijn dermate hoog, dat een goede dekking essentieel is. Via deze link kun je de prijzen van trapliften bekijken.

2018-08-06T09:58:49+00:00 6 augustus 2018|Geen categorie|

Leave A Comment